Mando Oy historia

Olen aloittanut Casio kassakoneiden myyntiedustajana Oy Regna Ab nimisessä yrityksessä syksyllä 1979. Vuonna 1981 aloin vetämään TEC kassojen (silloinen menestystuote) jälleenmyyntiä, josta opin jälleenmyynti bisneksen pelisäännöt.

Regna myytiin Esselte Oy:lle, RBC:lle ja edelleen Oy Facit Ab:lle ja minä aina ”kuorman päällä” mukana. 1990 luvun alkupuolella, kun kova lama oli alkamassa, yritykset alkoivat irtisanomaan työntekijöitä tai leikkaamaan palkkoja. Minua ei irtisanottu, mutta palkkaani leikattiin useampaankin kertaan. Sovin silloisen Facitin toimitusjohtajan kanssa, että perustan oman yrityksen. Jari Ahola Ky perustettiin 19.2.1992.

Jatkoin Facitin edustamien Casio kassojen myyntiä jälleenmyyjille kuten siihenkin saakka, mutta he eivät maksa minulle enää palkkaa. He varastoivat ja laskuttavat, yritykseni saa laskutuksesta yhteisesti sovitun provision. Koska yhdessä sovittua provisiomallia heikennettiin vuoden päästä yksipuolisesti Facitin puolelta, aloitin neuvottelut suoraan Casion kanssa.

Vuonna 1993 alkuvuodesta tein Casion silloiselle Euroopan myyntipäällikölle, herra Kurodalle tarkan esityksen siitä, mitä tekisin, jotta Casion markkinaosuus saataisiin nousemaan sille kuuluvalle tasolle. Esitys sisälsi toimenpiteet, kuten esitteiden, käyttöohjeiden jne laatimiset. Tein myös ennusteen, miten myynti kehittyisi seuraavan 12 kk:n aikana. Silloin Casiolla oli kaksi maahantuojaa ja minun ainoa vaatimus oli se, että molemmat irtisanotaan ja minulle tulee yksinmyyntioikeus. Kuroda, joka on yksi koko Casio isoimmista johtajista tänä päivänä, luotti minuun ja sanoi, että kokeillaan.

Isompi ongelma minulle oli kuitenkin rahoituksen järjestäminen. Olin ”tyhjätasku”, ei omaa asuntoa, eikä liiemmin säästöjä. Casion politiikka on aina ollut se, että kaikki maksetaan ennakkoon ja vasta sitten tavara toimitetaan. Silloin tuotteet tulivat Kauko-idästä, eli kun lähetys oli maksettu, niin 1-2 kk:n päästä ne olivat Suomessa. Ennen kuin ne saatiin varastoon, piti maksaa tullit ja alv ennakkoon. Sitten vasta päästiin myymään ja laskuttamaan. Rahan riittäminen ”tyhjätaskulle” oli todella haastavaa.

Pankki lupasi rahoittaa, mutta piti olla vakuuksia. Sain äitini kerrostalo-osakkeen pankille pantiksi ja maahantuonti alkoi. Tuo pantti aiheutti minulle hurjan paineen, sillä jos homma olisi epäonnistunut, äiti olisi ollut ilman kotia. Vuoden päästä tarkastettiin tulos ja se oli aikalailla niin kuin olin ennustanut. Sen verran onnistuttiin, että pantti saatiin muutaman vuoden kuluttua ulos ja tuo paine helpotti.

1.4.1994 lähtien olen toiminut Casio virallisena maahantuojana kassapäätteille ja niiden lisälaitteille. Suomi oli silloin laman pohjalla, mutta hiljalleen toipumassa siitä. Oli erittäin hyvä ajankohta aloittaa täysi rähinä.

Jari Ahola Ky alkoi menestymään; asiakkaat ja etenkin jälleenmyyjät alkoivat luottamaan tekemiseeni. Yrityksen tulos nousi nopeasti niin hyväksi, että oli taloudellisesti järkevää muuttaa se osakeyhtiöksi. Muutos tehtiin 27.2.1996.

Ensimmäinen toimisto 1994 oli vuoden verran 10 m2 varastokoppi Itä Pasilassa. Sitten saimme 70m2, paremman toimistotilan vanhan vierestä, jossa oltiin jälleen vuoden verran. Vuonna 1996 muutettiin Länsi Pasilaan Palkkatilankadulle yli 300m2 tiloihin. Sieltä muutimme marraskuussa 2015 nykyisiin tiloihimme Elimäenkadulle.

Vaimoni Helena tuli yritykseen töihin osa-aikaisesti 1994 ja vakituiseksi syyskuussa 2000. Myytiin aluksi vain jälleenmyyjien kautta, myöhemmin palkattiin myyntimies pääkaupunkiseudulle. Huolto oli aluksi ulkoistettu, myöhemmin palkattiin omat huolto/tukihenkilöt. Tänä päivänä meitä on 8 Ahola Tiimiläistä.

Kehitimme toimintaamme Casion kanssa, panostimme markkinointiin, koulutuksiin jne. ja hiljalleen Casion markkinaosuus alkoi nousta. Olemme olleet siinä mielessä onnellisessa asemassa, että Casio on ollut päämiehemme, sillä se on ainut merkittävistä perinteisistä alan toimijoista, joka on jatkanut tuotekehitystä, kunnes v. 2020 hekin ilmoittivat lopettavansa kassojen valmistuksen.

Yli 40 vuotta alalla ja lähes 30 vuotta yrittäjänä on tuonut jonkinlaisen perspektiivin kassajärjestelmiin ja niiden kehitykseen. Sitä nyt hyödynnetään yhdessä ammattitaitoisen henkilökuntamme kanssa uuden Mando tuotteen kehityksessä.

Toimintaamme merkittävästi vaikuttaneita tapahtumia:

 • Suomi siirtyy Euro valuuttaan (1.1.1999)
  • Aiheutti valtavan myyntibuumin (vuosimyynti yli kaksinkertaistui)
 • muutokset (useita)
  • Kasvatti hetkellisesti laite- ja työmyyntiä
 • Kuittipakkolaki (1.1.2014)
  • Kasvatti paljon myyntiä
 • Maksupäätteiden, pilvipalveluiden ja erilaisten ylläpitojen ottaminen myyntiin ja niiden kautta tapahtuva kuukausittainen laskutus on luonut pohjan terveelle liiketoiminnallemme.
 • Jari Ahola Oy:n nimi muutettiin virallisesti Mando Oy:ksi 14.9.2022

 

Jari Ahola
Toimitusjohtaja
Mando Oy

Valikko